حمله به اقامتگاه نخست وزیر عراق طی ماه نوامبر (آبان) و اتهام بیاساس به پهپادهای ایران باعث شد شرایط دقیقا به ضرر نیروهایی تمام شود که با برنامهریزی چنین تنشهایی حضور غیرقانونی خود را توجیه کنند.
حضور سردار قاآنی پس از این حمله نشان از عدم دخالت ایران داشت، ضمن اینکه پس از این حضور این سردار سپاه طی سخنرانی به تمام طرفداران ایرانی که نگران شرایط پس از انتخابات عراق بودند این اطمینان را داد که با پذیرش مشکل حادتری ایجاد نکنند.
رویترز در گزارش خود از این سخنرانی اعلام کرد براساس مشاهدات افراد حاضر در این جلسه قاآنی، فرمانده زبده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران که عملیاتهای نظامی خارجی این نیرو را رهبری میکند، به رهبران دو گروه شبهنظامی گفت که سیاستهای کوچک باعث اثرگذاری روی قدرت اکثریت شیعه حاکم بر عراق نخواهد شد.
باوجود اینکه جناح پارلمانی فتح به عنوان حامی گروههای شیعی در انتخابات اخیر دهها کرسی را از دست دادهاند، اما چیزی که باعث تعجب است، خوشحالی رسانههای وابسته به غرب است که قصد دارند حضور خود را توجیه کرده و حضور نظامیان ایران را که به درخواست مردم و مقامات عراقی بوده را متزلزل اعلام کنند.
این درحالی است که پس از حضور قاآنی جلساتی با رهبران گروههای شیعی برگزار شد تا آنها را توجیه کند، تا حدی که در گزارش رویترز میخوانیم که قاآنی این دو گروه را متهم به سومدیریت در پیامدهای انتخابات کرده است. به همین دلیل به آنها توصیه کرد که حامیان خود را بیشتر تحت کنترل درآورند.
یکی از مقامت شبهنظامی حتی اعلام کرد که: «ایرانیها عصبانی بودند». وی افزود: یکی از مقامات ایران پرسید: «آیا شما خواهان جنگ داخلی شیعی هستید؟ این مقام از اعلام هویت اشخاص ایرانی که این سخنان را گفته خودداری کرد.
در سایر منابع رسانهای میخوانیم که پنج مقام دیگر شبه نظامیان، دو دیپلمات غربی و یک مقام امنیتی عراقی در جریان این نشست قرار داشتند و همگی گزارشهای مشابهی ارائه کردند و گفتند که قاآنی به گروههای شیعی توصیه کرده که از دامن زدن به ناآرامیها در عراق دست بردارند.
دولت ایران حمله ۷ نوامبر را محکوم کرد و باوجود اینکه به نظر میرسد استراتژی آرامسازی جو عراق با حدف پیشروی در گفتوگوهای هستهای برای احیای برجام باشد، اما در حقیقت این نیروهای آمریکایی هستند که نه برای احیای برجام اقدام عملی انجام دادهاند و نه به توصیههای صادر شده از سوی دولت و مجلس عراق برای خروج از این کشور پاسخ مناسبی ارائه میکنند.
این درحالی است که حتی شبهنظامیان شیعی نیز علنا حمله ۷ نوامبر را توطئهای برای سیاهنمایی آنها و ایجاد هرج و مرج در عراق دانستند.
احزاب سیاسی اصلی عراق در حال حاضر مذاکرات خود را برای تشکیل ائتلاف انجام میدهند. صدر به عنوان روحانی شیعهای که بلوک او موفق به کسب بیشترین کرسیهای پارلمان شده رسما اعلام کرده که با هرکسی که منافع ملی عراق، همچون ارائه خدمات به مردم را در اولیت قرار دهد، متحد خواهد شد. که این گفته به طور واضحی نشان از طرفداری گروههای شیعی برای کاهش تنشها است.
البته مقامات ایرانی حتی پیش از برگزاری انتخابات نیز تلاشهایی برای کاهش تنشهای درون شیعی داشتهاند. صدر که در ماه ژوئیه رسما اعلام کرده بود که انتخابات را تحریم میکند، در نهایت پس از مشاوره با مقامات ایرانی حاضر به حمایت از تمامی مردم و حاضرین در صحنه انتخابات شد. عبدالکریم الموسوی سیاستمدار عراقی عضو ائتلاف فتح گفت: «موضوع تحریم انتخابات ایران را نگران کرده بود، به همین دلیل سعی در اقناع او برای مشارکت در روند سیاسی داشت».
به همین ترتیب محمود علوی وزیر وقت همراه با حسین طائب رئیس امنیت سپاه پاسداران همراه با برخی از دیگر مقامات، با تیم سیاسی صدر در بغداد دیدار کردند. به گفته یکی از مقامات دفتر سیاسی صدر، علوی و طائب سعی کردند صدر را متقاعد کنند که انتخابات را تحریم نکند.
مقام ارشد دفتر سیاسی صدر به رویترز گفت: صدر پس از مشورت با آیت الله العظمی علی سیستانی تصمیم گرفت برای جلوگیری از تشدید تنشها به کشور بازگردد. و در واقع میانجیگری ایران جواب داد».
«وائل الرکابی» تحلیلگر سیاسی ارشد عراق در تشریح عوامل پشت صحنه توطئه ترور نافرجام «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق و اهداف آن در گفتوگو با رسانههای بینالمللی گفت: عملیات ترور مصطفی الکاظمی از سوی همه گروههای سیاسی که ثبات عراق را یکی از ارکان اصلی و خواستههای حقیقی در کشور میدانند، مطرود و محکوم است.
قطعا طرف دیگری وجود دارد که میخواهد فضای عراق را نا آرام کند و در کشور فتنهانگیزی کند. در واقع میخواهد کشور را به سمت و سویی سوق دهد که نتیجه و خروجی آن تشکیل دولت اضطراری باشد و یا کشور مجددا به حکومت نظامی بازگردد که لازمه آن برهم زدن امنیت و آرامش است.
اما از نقطه نظر عوامل خارجی باید بگویم که گزارش میدانی حاکی از آن است که طی حمله تروریستی به منزل الکاظمی سامانه دفاعی مستقر در سفارت آمریکا در بغداد وارد عمل شد و دو پهپاد را ساقط کرد اما پهپاد سوم به صورت مستقیم منزل نخستوزیر را هدف قرار داد. حال باید سفارت آمریکا مواخذه شود که چرا این سامانه دفاعی پیش از حمله فعال نشده است و آژیر هشدار پس از بمباران به صدا درآمدند.
الرکابی تاکید کرد: این یک مشکل بسیار بزرگ است. باید مشخص شود که اگر این سامانه ها شکست خورده و ناکارآمد هستند، پس چه دلیل و انگیزه ای برای استفاده از آن و اعتماد دولت عراق به آن وجود دارد اما اگر واقعا سامانه های دفاعی کارآمد و اثر گذار هستند، پس باید سفارت آمریکا محاکمه شود که چرا این سامانه ها هنگام حمله با تاخیر عمل کرده و اجازه اصابت به منزل نخستوزیر را دادهاند.
در مقابل نیروهای امنیتی عراق به طور واضحی مدعی هستند که صرفا حضور آمریکا باعث افزایش تنشها در منطقه شده است. به نحوی که یک عضو ائتلاف «الفتح» عراق اعلام کرد که در صورت عدم خروج آمریکایی ها از خاک این کشور، مقابله گروه های مقاومت با آن ها به عنوان اشغالگر، مشروع خواهد بود.
به گزارش سومریه نیوز، «علی الفتلاوی» عضو ائتلاف «الفتح» عراق سخنانی را در خصوص لزوم خروج نیروهای نظامی ایالات متحده آمریکا از خاک این کشور مطرح کرد.
بر اساس این گزارش، این عضو ائتلاف «الفتح» عراق در سخنان خود تأکید کرد: آمریکاییها باید از خاک عراق خارج شوند. آنها گزینه دیگری ندارند. دلیلی برای ماندگاری نظامیان آمریکایی در عراق وجود ندارد.
این شخصیت عراقی در ادامه نیز یادآور شد: در صورت تداوم حضور نظامیان آمریکایی، عراق از هر راه قانونی و دیپلماتیک برای مقابله با این حضور استفاده خواهد کرد. در صورت تدوام حضور نظامیان آمریکایی پس از موعد مقرر، مقابله گروههای مقاومت با اشغالگری، مشروع و قانونی است.
«قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق پایان مأموریت نیروهای رزمی ائتلاف آمریکایی در کشورش را رسماً اعلام کرد. الاعرجی با انتشار یک پست توئیتری در این زمینه نوشت: «ما امروز آخرین مرحله از گفتگو با ائتلاف آمریکایی را که سال گذشته آغاز کرده بودیم، به پایان رساندیم. بنابراین، اکنون میتوانیم رسماً پایان مأموریت رزمی نیروهای ائتلاف آمریکایی و خروج آنها از عراق را اعلام کنیم».
در بخش دیگری از توئیت این مقام عراقی آمده بود: «روابط عراق با ائتلاف بینالمللی در زمینه آموزش، مشاوره نظامی و توانمندسازی یگانهای نظامی، ادامه خواهد یافت». اعلام رسمی پایان مأموریت نیروهای رزمی ایالات متحده آمریکا در خاک عراق در حالی صورت گرفت که شواهد و قرائن جملگی از تداوم حضور نظامی آمریکاییها در این کشور حکایت دارد.
به عبارت بهتر، عملاً نشانهای مبنی بر خروج نیروهای نظامی واشنگتن از عراق به چشم نمیخورد. در همین ارتباط، «هیثم خزعلی» کارشناس امور امنیتی عراق تصریح میکند: «ایالات متحده آمریکا پشت پرده حوادث تروریستی اخیر در عراق قرار دارد. در واقع، آمریکاییها میخواهند از این حوادث برای تداوم حضور نظامی در خاک عراق بهره برداری کنند».
از سوی دیگر، اعلام رسمی پایان مأموریت نیروهای رزمی ایالات متحده آمریکا در خاک عراق در حالی است که فرماندهان نظامی آمریکایی صراحتاً اعلام میکنند که از این کشور خارج نخواهند شد. در همین ارتباط، ژنرال «فرانک مکنزی» رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به «سنتکام» در جدیدترین مواضع خود اعلام کرد واشنگتن ۲۵۰۰ نیروی کنونی در عراق را در این کشور نگاه خواهد داشت.
وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: گروههای مسلح [گروههای مقاومت] خواستار آن هستند که تمامی نیروهای آمریکایی از عراق خارج شوند اما ما این کشور را ترک نخواهیم کرد. این اظهارنظر واضح، صریح و علنی فرمانده نظامی ارشد ایالات متحده آمریکا خود به تنهایی نشان میدهد که عملاً خروجی در کار نیست!
منابع:
۱-Iran seeks to cool tensions in Iraq | Reuters
۲-بينها عربية.. توصية أمريكية بتجنب السفر إلى ۸ دول .. اخبار عربية (pressn.net)
۳- Iraq News – اخبار العراق – بينها عربية.. توصية أمريكية بتجنب السفر إلى ۸ دول (iraqnewsapp.com)
۴- تحالف الفتح: لا حل الا بخروج القوات الاجنبية من العراق | سياسة (alsumaria.tv)
۵- الإطار التنسيقي يطرح مبادرة من ست نقاط للخروج من “الأزمة الخانقة” عاجل | سياسة (alsumaria.tv)